Produkcja korków do wina

 

Z Historii

 

Historycznie korek został po raz pierwszy wspomniany około 4500lat p.n.e., gdzie znalazł on zastosowanie jako boje do łapania ryb. Grecy i Rzymianie używali korka już jako zamknięcie do glinianych dzbanów. Dopiero z rozwojem szklanych butelek w XVIII wieku korek znalazł swoje nieskromne miejsce jako zatyczka.

 

Korę z dębu korkowego można zdjąć po raz pierwszy po upływie około 25lat. Wiecznie zielony dąb korkowy ma swoją ojczyznę w krajach śródziemnomorskich. Około 50% światowej produkcji pochodzi z Portugalii (736.000 ha), kolejne 30% z Hiszpanii, 6% z Maroko i Algierii, 4% z Tunezji i Sardyni.

 

Kora z pierwszego i drugiego zbioru nie nadaje się jeszcze na zatyczki do wina. Dopiero po około 40 latach można użyć kory do produkcji korka do wina. Następne zbiory odbywają się w odstępach 9 do 12 lat. Drzewo korkowe żyje od 150 do 200 lat i przez ten okres pozyskuje się surowiec około 16 razy.

 

Korę ściąga się zawsze od maja do sierpnia, kiedy drzewo znajduje się w najbardziej aktywnej fazie wzrostu i łatwiej jest je rozebrać. W kontekście rosnącej troski o środowisko, ważne jest, aby podkreślić, że dąb korkowy jest jedynym drzewem, którego kora regeneruje się po każdym zbiorze - pozostawiając drzewo bez szwanku.

 

Z 1 tony wysokiej jakości drewna korkowego można wyprodukować około 300kg naturalnych zatyczek do wina. Pozostałości po produkcji są „odpadami” i z nich produkuje się korki aglomerowane oraz korek przemysłowy (wykładziny podłogowe, uszczelki, izolacje itp.).

 

 

Wytwarzanie korków do wina

 

Po ściągnięciu kory z dębu korkowego zostaje ona bezzwłocznie przetransportowana do zakładu, gdzie zostaje starannie ułożona na ogromnej powierzchni betonowej i schnie tam przez minimum 6 miesięcy.

 

Następnie gotuję się korę około 90 minut w parze wodnej. Długie płyty są teraz giętkie (sprężyste), a minerały i garbniki zostają wypłukane. Woda jest wymieniana przy każdym następnym użyciu.

 

Po kilku dniach czasu suszenia w specjalnie do tego przewidzianych pomieszczeniach, sortuje się płyty po grubości i jakości i następnie wycinane są z nich paski o odpowiednich długościach.

 

Z tych pasków sztancowane są manualnie lub mechanicznie naturalne korki o odpowiednich długościach (n.p. 38, 44, 49 lub 54 mm). Korki te zostają następnie umyte i wybielone (wcześniej odbywało się to za pomocą chloru, obecnie stosuje się nadtlenek wodoru).

W końcu korki są elektronicznie oraz ręcznie sortowane na odpowiednie klasy.

 

 

Przechowywanie surowego korka

 

   

Korek rośnie w śródziemnomorskim klimacie i rozwija swoje doskonałe właściwości tylko w podobnych warunkach, dlatego nasz korek jest przechowywany w specjalnie do tego przygotowanych pomieszczeniach.

Są tam zapewnione optymalne warunki dla korka naturalnego: +21°C oraz 50% wilgotności powietrza przez cały rok.

Wysoko aktywne filtry powietrza uniemożliwiają rozprzestrzenianie się kurzu oraz mikrobiologicznych zanieczyszczeń. Stała kontrola warunków gwarantuje najwyższą czystość i bezpieczeństwo produktów.

 

 

Nadruk na korkach

 

Na życzenie klienta tworzona jest klisza w specjalnym laboratorium fotograficznym.

Po przygotowaniu kliszy możliwość nadruku własnego Logo wynosi około 300.000 sztuk na dzień.

Nadruk podlega stałej kontroli, żeby zapewnić najwyższą jakość przy każdym pojedynczym produkcie.

 

 

Obróbka

 

Po 12-tu godzinnym suszeniu korków w którym stabilizuje się druk, korki są gotowe do dalszej obróbki.

Dwie oddzielnie pracujące linie produkcyjne zapewniają nieprzerwany proces produkcji. Podczas tej obróbki korki zostają trzykrotnie oczyszczane, żeby resztki zanieczyszczeń zredukować do minimum.

 

 

Pakowanie

 

 

Po ostatniej kontroli jakości korki trafiają do urządzenia pakującego. Są one tam sterylnie pakowane po 250, 500 lub 1000 sztuk.

Klient otrzymuje pewność, że tak zapakowane korki posiadają minimum 6 miesięczną gwarancję niezmiennej mikrobiologicznej stabilności.

 


 

PAKOCENTRUM Sławomir Blandzi

Spokojna 3A, 66-016 Czerwieńsk ( Zielona Góra )

tel. 664 320 483

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.